Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Dette er det oversvømmede digt”. Digtet er skrevet af Jens Blendstrup og udkom i 2008 i antologien Hallo, jeg er vejret!

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen, anbefaler vi, at du bruger vejledningen til digtanalyse:

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Sidste halvdel af strofe 2 præsenterer digtet som koldt, køligt og stivfrossent. Det er udtryk for det arktiske klima. Her bor snemænd, der drives ud på vandring for at finde et køligere sted; bamsebjørnsbjørne (måske isbjørne?), der udkæmper hinanden på den lokale bodega og en kæmpeeskimo, der kæntrer i sin kano. Kort sagt: alle beboerne har det forfærdeligt. Grunden er, at temperaturen stiger og isen smelter. 

Som der står i verselinje 30-31: ”Dette er digtet, ingen troede kunne smelte, men som nu har/revet sig løs og driver omkring ved Gardasøen.” Her er en intertekstuel reference til Titanic-skibet, som ingen troede kunne synke, men som alligevel sank. Her er det bare store isbjerge, som altid har været frosne, men nu begynder at smelte. Gardasøen er et populært turistmål i Italien med sol og varme. Det er et overdrevent billede af tilstanden på den arktiske halvkugle.

Endnu et miljø er regnskoven. Vi har set, hvordan kørelærerens barbering efterlignede rydning af skoven, og hvordan dyrene måtte flygte for livet. I tredje strofe bliver skoven beskrevet med ”insulinchok og jernlunger og al for høj/susen i trækronerne”, hvilket normalt er en beskrivelse af et meget sygt og usundt menneske. Susen for ørene er en typisk følge af forhøjet blodtryk, som kan være forbundet med sukkersyge. Skovmiljøet er altså stærkt forstyrret og i meget dårlig tilstand.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind