Selve konflikten

Generelle aspekter

Den kolde krig var en årtier lang periode med politiske spændinger mellem det demokratiske Vesten ledet af USA og de kommunistiske lande ledet af Sovjetunionen.

Både USA og Sovjetunionen forsøgte at opretholde og udvide deres magt i verden og samtidig at minimere modstanderens. De gik imidlertid aldrig ind i egentlige militære konflikter med hinanden, men kæmpede i stedet indirekte gennem stedfortræderkrige, våbenkapløbet og rumkapløbet.

Konflikten hedder den kolde krig, fordi den aldrig førte til direkte krig mellem Sovjetunionen og USA - selvom det ved flere lejligheder var meget tæt på.

Ideologiske forskelle

Det var ikke kun Præsident Trumans antikommunistiske synspunkter og Stalins ambitioner om at udvide sin magt, der gav næring til den kolde krig, men også ideologiske forskelle mellem Vesten og Sovjetunionen.

USA levede efter en kapitalistisk ideologi, hvilket betød, at borgere og firmaer kunne eje jord. Udsigten til at få en indtjening virkede som opmuntring til at gøre forretning. Regeringens rolle var underordnet og demokratisk. Det betød også, at amerikanerne nød flere friheder end deres modparter i Sovjetunionen, som blev set som en trussel...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind