Tema og fortolkning

Overordnede temaer

’Tvivl’, ’følelser, ’forskellighed’, ’hverdagen’ og ’identitetsdannelse i det senmoderne samfund’ er nogle af de temaer, novellen tager op.

Dette kommer bl.a. til udtryk, idet novellen handler om en kvindes usikkerhed i forbindelse med mødet med det ”nye”:

  • ”At stå her, nu. Så tæt på en fremmed mand” og ”Han blinker til mig. Og jeg føler mig pludselig genert som en skolepige”.
  • Disse overvejelser sætter kvindens tanker omkring hverdagens trivialitet i gang (er hun eksempelvis tilfreds med forholdet til Eva?): ”Eva og jeg er barnløse. Eva har aldrig har lyst til at få børn. Indimellem kan jeg godt få lyst”.

Mødet med det nye og anderledes

Et andet centralt tema, der lægger sig tæt op ad temaet om forskellighed og følelser, er mødet med det nye og anderledes.

  • Skrædderen er indvandrer og taler engelsk, mens kvinden er dansk. De kommer altså fra to forskellige verdener: ”Skrædderen på Nørrebro er indvandrer, det er svært for mig at afgøre hvilket land han kommer fra” og ”- Hello, siger han. - Hej, siger jeg”.
  • Selvom kvinden er lesbisk, påvirkes hun af manden. Måske er deres forskellighed årsagen til, at kvinden finder skrædderen tiltalende.
  • Kvinden betages af ham, fordi han er alt det, hun ikke selv er, men samtidig bliver hun flov og usikker, fordi hun dermed føler, at hun går imod sin ægtefælle: ”Skrædderen ser på mig med venlige øjne. Dybe, mørke, faktisk meget smukke øjne. Jeg føler mig som en idiot”.

Hverdagens forskydning

I novellen behandles også et tema, der kan kaldes ”hverdagens forskydning”.

  • Novellen foregår på en umiddelbart helt almindelig dag, men en enkelt handling (købet af frakken og besøget hos skrædderen) forskyder hverdagens normale gang:
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind