Podcast

Lyt til en podcast om Johannes Ewalds digt ”Kong Christian stod ved højen Mast”, der hjælper dig med at analysere og fortolke digtet. Du bliver klogere på baggrunden for digtet, og vi giver dig en grundig analyse af det strofe for strofe.

Du kan høre mere om:

00:00 Baggrundsinfo og introduktion

02:00 Indre og ydre komposition

05:30 Analyse af strofe 1 - Christian d. 4.

08:15 Analyse af strofe 2 - Niels Juel

09:40 Analyse af strofe 3 - Peter Wessel

11:00 Analyse af strofe 4 - fiskeren Knud

13:20 Opsamling på virkemidlerne

15:10  Fortolkning og perspektivering

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi) og Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk), som begge er redaktører i Dansk på Studienet, kaster sig ud i analysen, og Signe er vært for podcasten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om ”Kong Christian stod ved højen Mast”, som er en sang af Johannes Ewald fra 1780, og det er Michael og Birgitte som redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om sangen. Michael, kan du ikke lige introducere sangen for os? 

Jo, det er jo en interessant sang, fordi den har en stor betydning for Danmark, fordi det er jo vores kongesang. Den ene af de to officielle nationalsange, den anden er ”Der er et yndigt Land”. Det er jo en sang, som i virkeligheden er skrevet til det underholdende syngespil, der hed Fiskerne, af digteren Johannes Ewald. 

Som man kan læse mange steder på nettet, så da han skriver den i 1780, der havde han faktisk problemer med censuren, som syntes, at det var upassende med den her sang, at den skal synges af en ung fisker. Det, synes de ikke, er i orden, at det er en ung fisker, der hylder det kongelige heltemod, men alligevel så kommer den ind i stykket. Senere hen bliver den så taget op i løbet af 1800-tallet i et hyldeststykke der hedder Elverhøj, som Johan Heiberg skriver i 1828 til Christian den syvendes bryllup. Efter der bliver den en officiel kongesang. 

Men i virkeligheden, hvis man kigger tilbage på dens oprindelse, så bliver den sunget af en ung fisker, som jeg sagde, som er på vej ud på havet i en farlig redningsaktion, og han skal indgyde sig selv noget mod. Det gør han ved at tænke tilbage på heltemodige bedrifter i Danmarkshistorien. Og vi kan også se, at den har en komposition, hvor de første tre vers, handler om de store helte...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind