Podcast

Her kan du høre podcasten om Martin Andersens Nexøs novelle ”Idioten!”. Ved at lytte med får du en god start på dit eget arbejde med teksten.

Du kan høre mere om dette:

00:00 Resumé og komposition

03:00 Personer, miljø og fortæller

10:45 Sproglige virkemidler

14:35 Fortolkning og perspektivering

Medvirkende

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Jon (cand.mag i Engelsk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Man kan måske starte med at sige, at i forhold til teknisk komposition, så har vi en jegfortæller, som ser tilbage på en episode i sit barndomsliv, som vi så får i detaljer. Indimellem får vi så også hans senere overvejelser om, hvad de forskellige oplevelser kommer til at betyde for ham, eller hvordan verden har udviklet sig, siden de her ting skete. 

Men det historien fortæller, det er, at efter sin konfirmation, så får han at vide, at det er tid til at drage ud og klare sig selv. Og så søger han job på nogle forskellige gårde og danser. Og da han så endelig får en stilling, så bliver han vogterdreng og får et virkelig, virkelig, virkelig hårdt arbejde, som han beskriver det. Og han kan næsten ikke klare det.

På et tidspunkt så hører vi, at han prøver at finde sted at hænge sig selv. Men ikke engang det har han tid til, fordi der lige pludselig er en tyr, der bryder løs. Så skal han i gang med noget andet.

På et tidspunkt så hører vi så om den her idiot, som titlen også nævner. Der er en gal på nabogården, som egentlig var en ung frisk mand, der lavede alt muligt. Men så på et tidspunkt bemandede han et skib. Han kom ud i en storm og i stedet for at redde sig selv, blev han på skibet, hvor han blev ramt af en bjælke i hovedet. 

Han blev psykisk skadet på en eller anden måde. Så er han så i pleje, hedder det, hos en af nabogårdene, men det betyder så i praksis, at hans arbejdskraft bare bliver groft udnyttet. Og så bliver han så pacificeret med brændevin.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind