Fortolkning

Til sidst kan du samle dine analyser til en samlet fortolkning af dramaet. I din fortolkning skal du prøve at zoome ud og se på, hvad dramaet dybest set kan sige os.

Det er vigtigt, at analysen og fortolkningen hænger sammen. Derfor skal du i din fortolkning bygge videre på de pointer, du har fundet frem til i dine analyser.

I din fortolkning kan du fx komme ind på følgende:

Slutningen

Hvilke betydninger ligger der i slutningen af dramaet, og hvad betyder dette for din overordnede fortolkning af stykket?

Dramaet kan slutte med:

  • Lukket slutning: Konflikten/situationen i dramaet løses, og der er dermed en lukket slutning. Hvilken pointe ligger der i netop den måde, som konflikten løses på?
  • Åben slutning: Stykket ender uden løsning, og der er dermed en åben slutning. Hvilken pointe ligger der i, at stykket ender åbent?

Valg eller tilfældigheder?

Er det personernes valg, der afgør handlingen, eller er det tilfældigheder eller ”skæbnen”? Dette kan have stor betydning for fortolkningen af, hvilket budskab dramaet formidler til modtagerne.

Eksempel

I Et dukkehjem slutter dramaet åbent, idet vi ikke ved, hvad der bliver af Nora til sidst, da hun forlader Helmer. Vi ved ikke, om hendes personlige frigørelse bliver til det gode eller ej. Med denne åbne slutning lægges de moralske overvejelser og stykkets mange spørgsmål over til publikum …

Tematisk fortolkning

Ofte giver det god mening at fokusere på et bestemt tema og lave en tematisk fortolkning af et drama. Her kan du se nærmere på, hvo...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind