Køn som litterært tema

Centrale temaer i de to digte "Billet" og "Spejl/Snehvide" kredser om kvindens køn og kropsfiksering – samt om de krav og samfundsmæssige normer, kvinden skal (eller føler hun skal) leve op til.

Herunder behandles således den del af eksamensspørgsmålet til den introducerende artikel om køn som litterært tema, som er et krav i den opgaveformulering, men som også er relevant i en 'normal' analyse af digtene.

”Billet”

I digtet ”Billet” kommer dette tema til udtryk, idet jeget ved hjælp af en række modsætningspar beskriver en drømmepige, der umuligt vil kunne eksistere i den virkelige verden:

  • Fx: ”Din hud / skal være glat men dunet / sart stærk ru fugtig / og farven / solhvid alabasterbrun”.
  • På denne måde er digtet med til at sætte fokus på de høje krav og normer, vi som samfund stiller til hinanden – og i særlig høj grad til kvinden.

Idealet findes ikke i den virkelige verden

Jegets beskrivelse af den ideelle kvinde som en tvekønnet størrelse (med træk fra både manden og kvinden) understreger desuden en tolkning af, at den ideelle kvinde ikke eksisterer i den virkelige verden:

  • I Platons univers er den mandlige og kvindelige sjæl oprindeligt én, som ved fødslen spaltes i to. På grund af denne spaltning vil individet altid
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind