Opgave 2. Heden

A.

a.

Forklar, hvordan man kan bestemme hedelyngs biomasse, og hvorfor resultaterne angives som tørvægt, og ikke som friskvægt.

Biomassen af lyng angiver massen af organisk materiale bundet i lyng pr. arealenhed. Friskvægten af lyng afspejler ud over biomassen også plantens vandindhold og vil variere bl.a. som følge af vejret. Derfor angives biomassen som den vandfri vægt, hvilket kaldes tørvægten. Biomassen pr. arealenhed på heden kan bestemmes ved at udlægge en række tilfældigt placerede prøvefelter på heden, f.eks. 10. I disse felter fjernes al lyng, og de 10 prøver varmebehandles ved 105 °C i et døgn. Dernæst findes den gennemsnitlige biomasse pr. kvadratmeter, og dette tal kan bruges til at sammenligne biomassen på heden med biomassen i andre biotoper.

 

b.

Analyser figur 1, og forklar, hvorfor foryngelse gennem afgræsning eller afbrænding er nødvendig for at bevare heden.

Jorden i heden er vanskelig at vokse i for de fleste plantearter. Det skyldes, at jorden her er sandet og derfor hurtigt drænes for vand, ligesom næringsstoffer hurtigt udvaskes, da der ikke er ret meget ler eller organisk materiale til at holde på stofferne. Derfor er det især pionerarter, som f.eks. hedelyng, der kan overleve på heden. Dog sker der i heden over tid en succession, hvor en løbende tilførsel af organisk stof til jorden efterhånden gør det muligt for planter med andre vand- og næringsstofbehov at vokse her.

Figur 1 viser at hedelyngens vækst er inddelt i fire stadier. I plantens pionerfase er der kun en lille biomasse pr. arealenhed og dermed en stor gennemtrængelighed for lys. Idet lyngen gen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind