Parlamentarisme og Forfatningskampen under Estrup

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 10
  • 11
  • 3143
  • PDF

Parlamentarisme og Forfatningskampen under Estrup

Dette er en historieopgave, om parlamentarisme og forfatningskampen under Estrup.

Problemstillinger:
1. Jeg vil først komme med en redegørelse for nederlaget til Preussen i 1964's betydning for oprettelsen af den reviderede grundlov herunder betydningen for den politiske udvikling, desuden vil jeg komme ind på Estrups rolle i dette, og hvordan den reviderede grundlov hjalp ham til magten og hvordan han brugte den.

2. Herefter vil der, ved hjælp et brev af Estrup, følge en analyse af Estrups motiver til at regere via de provisoriske love altså hans fortolkning af den reviderede grundlov.

3. Til sidst vil jeg vurderer hvorfor Estrups styre ikke kan forsætte og dermed også oprettelsen af parlamentarismen.

4. Desuden vil jeg lave en opsamlende konklusion, hvor jeg kommer rundt om og svarer på hele problemformuleringen.

Indhold

Side 2 Indledning
Side 2-3: Problemformulering
Side 3-5: Redegørelse
Side: 5-6: Analyse
Side 6-7: Vurdering
Side 7: Konklusion
Side 8-9: Noter
Side 9-11: Litteraturliste

Uddrag

Indledning:
Jeg har valgt at skrive om J.B. S Estrups diktatoriske styrer under provisorieårene i hans 19 år lange periode som konseilspræsident og hvordan det munder ud i parlamentarismen. For at gøre det bliver jeg nødt til at gennemgå den politiske udvikling fra freden med Preussen og frem mod oprettelsen af den reviderede/gennemsete grundlov af 1866 og indtil Estrups tiltræden som konseilspræsident i 1875.

Herefter vil jeg redegøre for hvordan den reviderede grundlov giver Estrup mulighed for at beholde magten på trods af et flertal i folketinget og hvordan han styrede landet med de provisoriske love. For at vise hvorfor Estrup følte det var i orden at styrer med disse diktatoriske midler vil jeg ved hjælp af et brev, Estrup skrev omhandlende hans motiver for dette og en journalists beskrivelse af Estrups holdninger til spørgsmålet om parlamentarisme analysere disse motiver og behandle kilden kritisk.

For at finde ud af hvordan Estrups styrer munder ud i parlamentarismen er det nødvendigt, at vurderer hvorfor det ikke kan forsætte. Til sidst vil jeg skrive en konklusion, og få svarer på problemformuleringen... Køb adgang for at læse mere

Parlamentarisme og Forfatningskampen under Estrup

[2]
Bedømmelser
  • 11-10-2011
    Ganske fin opgave! der er ikke meget der, men bare ikke lige 100% det, jeg søgte.
  • 08-06-2015
    det er fint - god inspiration