Fyrtøjet

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke eventyret ”Fyrtøjet”. Eventyret er skrevet af H.C. Andersen i 1835 og udgivet i Eventyr fortalte for Børn.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til at fortolke og perspektivere eventyret. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål

Du kan også lytte til vores podcast, hvor vi går i dybden med analysen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er mange overdrivelser og underdrivelser

Eventyret er ofte humoristisk. En del af humoren kommer fra de mange overdrivelser og underdrivelser. Beskrivelserne af de store hunde med øjne så store som hhv. tekopper, møllehjul og Rundetårn er et eksempel på overdrivelserne. Underdrivelserne er ikke mindre morsomme. Et eksempel er reaktionen, da soldaten får at vide, at han skal henrettes:

Uh, hvor der var mørkt og kedeligt, og så sagde de til ham: I morgen skal du hænges. Det var ikke morsomt at høre, og sit fyrtøj havde han glemt hjemme på værtshuset.

Det er en underdrivelse, at det ikke er ”morsomt” at høre, at man skal hænges – det er snarere ganske forfærdende. 

Enkelte steder er formuleringerne så spidsfindige, at de både fungerer som overdrivelser og underdrivelser på én og samme tid. Det bedste eksempel er, da kongen, dronning, dommerne og rådet bliver slået ihjel af hundene, som ”kastede dem mange favne op i vejret, så de faldt ned og sloges rent i stykker.”

Det er på den ene side en meget voldsom formulering – det lyder, som om de splintrer som porcelæn. På den anden side er det også en underspillet formulering, fordi den ikke udpensler deres død og lemlæstelse. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fyrtøjet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.