Københavens bombardement i 1807 og analyse af Byen brænder II

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 12
  • 12
  • 3098
  • PDF

Københavens bombardement i 1807 og analyse af Byen brænder II

Større opgave i Historie, som handler om Københavens bombardement i 1807 og indeholder en analyse af Eckersbergs maleri "Byen brænder II".

Opgaveformulering
• Redegør for de udenrigspolitiske årsager til Københavns Bombardement i 1807.
• Analyser C.W. Eckersbergs billede Byen brænder II og H.E. Peymanns ”Indberetning til Kronprins Frederik vedrørende Københavns bombardement og kapitulation” (8/9-1807), med det formål at undersøge forskellige opfattelser af Københavns bombardement 1807.

Indhold

1 Opgaveformulering: 1
2 Indledning 3
3 Bombardementet af København 3
3.1 Danmark i 1700-tallet. 3
3.2 Napoleonskrigene. 4
3.3 Optakten til bombardementet. 4
3.4 Bombardementet af København. 6
4 Analyse 6
4.1 Kildekritisk analyse af C.W. Eckersbergs billede ”Byen brænder II”. 6
4.2 Anvendelse af kilden i forhold til problemstillingen. 7
4.3 Analyse af H.E. Peymanns ”Indberetning til Kronprins Frederik vedrørende Københavns bombardement og kapitulation”. 8
4.4 Anvendelse af kilden i forhold til problemstillingen. 8
4.5 Delkonklusion 9
5 Konklusion 9
6 Litteraturliste 10
Bilag 12

Uddrag

I 1800-tallet var Europa præget af Napoleonskrigene, hvor Frankrig stod overfor England. D. 3.-5. september udførte England et bombardement af København. Bombardement opfattes af flere, som en af de første terrorhandlinger begået mod en civil befolkning. I dag snakker man meget om terrorhandlinger som f.eks. 11. september 2001. Det er interessant, hvordan vi i nutiden stadigvæk ser disse grufulde syn af terrorhandlinger begået mod en civilbefolkning.
Jeg vil undersøge, hvilke forskellige opfattelser der var af Københavns bombar-dement i 1807, ved at redegøre for de udenrigspolitiske årsager, og analysere C.W. Eckersbergs billede ”Byen brænder II” og H.E. Peymanns ”Indberetning til Kronprins Frederik vedrørende Københavns bombardement og kapitulation” (8/9-1807).

Bombardementet af København
Danmark i 1700-tallet.
Igennem 1700-tallet førte Danmark en neutral udenrigspolitik, bl.a. under J.H.E. Bernstorff og senere hans nevø A.P. Bernstorff. I sidste halvdel af 1700-tallet, havde denne neutrale udenrigspolitik ført til en god baggrund for Danmarks handelsmuligheder.

Napoleonskrigene.
Under Napoleonskrigene prøvede Frankrig og englænderne at værge så mange allierede som muligt, og samtidig forhindre modparten i at gøre det samme. Det gjorde det til en udfordring, for de neutrale lande, at forholde sig neutrale.
Da Frankrig og Rusland påbegyndte deres fredsaftaler, efter Ruslands nederlag til Frankrig d. 14. juli 1807 , ville det blive lettere for Frankrig at blive allieret med de sidste neutrale lande, som var Danmark, Sverige, Østrig og Portugal. Det førte til, at England blev bange for, at Danmark, som havde Europas største flåde, ville alliere sig med Frankrig. I forvejen så England med mistillid på Danmark. Denne mistillid var blevet skabt af, at Napoleon d. 21. november 1806 havde ud-sendt en befaling om en fastlandsspærring af England, hvorved al kontakt med England blev forbudt. Denne befaling fra Napoleon havde ikke nogen særlig be-tydning for Danmark, da det bare var en præcisering af, hvad der allerede var gældende.

---

4.1 Kildekritisk analyse af C.W. Eckersbergs billede ”Byen brænder II”.
”Byen brænder II” er malet af C.W. Eckersberg. Eckersberg er født i 1783 og døde i 1853. I 1807 boede Eckersberg i København da han studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi, han var dermed øjenvidne til selve bombardementet , hvilket gør det til en førstehåndskilde til Eckersbergs subjektive syn og oplevelse af bombardementet af København. Billedet hedder ”Byen brænder II”, og er ikke det eneste billede Eckersberg har malet af denne begivenhed. At det hedder II... Køb adgang for at læse mere

Københavens bombardement i 1807 og analyse af Byen brænder II

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.