[11]

Yahya Hassan | Digte | Analysehjælp

Når du skal analysere og fortolke Yahya Hassans digte, er det vigtigt, at du i princippet går til dem ligesom alle andre tekster i dansk, hvor du går i dybden med teksten og analyserer dens forskellige dele. Du skal altså som udgangspunkt ikke lade dig styre af al debatten om Yahya Hassan, men lave en tekstnær analyse og fortolkning af de digte, du arbejder med.

Fakta om Yahya Hassans digtsamling:

 • Titel: Yahya Hassan
 • Forfatter: Yahya Hassan, palæstinensisk 2. generationsindvandrer fra Århus, født 19. maj 1995.
 • Genre: Prosadigte. Dvs. mange af digtene kunne sagtens være sat op på prosaform ligesom fx en novelle, men Yahya Hassan har valgt at sætte dem op på digtform med vers.
 • Udgivelse: Digtsamlingen er udgivet i 2013 på forlaget Gyldendal.

NB: Digtene er en subjektiv fremstilling af Yahya Hassans barndom og liv. Digtene fortæller altså ikke nødvendigvis den objektive sandhed. Digtene er en bestemt litterær fremstilling, og vi hører ikke om begivenhederne fra andre sider end Yahya Hassans egen.

Tips til fremgangsmåde

En god fremgangsmåde til analyse og fortolkning af Yahya Hassans digte kan være:

 1. Læs digtene flere gange grundigt, og vælg et tema eller en indgangsvinkel, som du vil fokusere på i din analyse og fortolkning.
 2. En tekstnær analyse af de digte, du skal arbejde med.
  Her skal du komme ind på elementer som opbygning, sprog, delemner og virkemidler i digtene, og du skal underbygge dine analyser med citater. Det er altid godt at komme ind på, hvordan disse elementer virker på læserne, og hvad de kan være med til at sige om temaet.
 3. En samlet fortolkning af digtene.
  Her skal du gå i dybden med, hvad digtene samlet set kan betyde eller sige i forhold til det tema, du har fokus på i din analyse og fortolkning.
 4. En perspektivering til samfundsdebatten om Yahya Hassan. Her kan du bruge din baggrundsviden og komme ind på, hvorfor digtene er særligt interessevækkende og relevante.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Fortælleteknik og synsvinkel

Digtene har en tydelig jegfortæller, der i dette tilfælde næsten kan sættes lig med Yahya Hassan selv. Dog er jegfortælleren ofte en yngre udgave af Yahya Hassan. Når Hassan har skrevet digtene, har han altså husket tilbage og forsøgt at genkalde sig oplevelser og sætte sig i sit eget sted som barn eller teenager. Fortælletiden er altså ikke den samme som den fortalte tid.

Synsvinklen i digtene er tydeligvis meget personlig og subjektiv. Det er udelukkende jegets tanker, følelser og oplevelser, der kommer til udtryk. Dette gør, at digtene fremstår ekstremt personlige, og at man som læser kommer meget tæt på Yahya Hassan som person. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Yahya Hassan | Digte | Analysehjælp

[11]
Bedømmelser
 • 13-12-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Jeg fik 10 pil op i en screencast-o-matic ved at bruge denne (gode) analysehjælp :-)
 • 01-11-2014
  Givet af 3.g'er på STX
  Super god analysehjælp
 • 08-02-2020
  Givet af HHX-elev på 1. år
  Rigtigt godt stykke arbejde
 • 07-03-2017
  Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb
  Har hjulpet mig godt.