Vorherre­bevares!

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere novellen “Vorherrebevares!”. Novellen er skrevet af Tove Ditlevsen i 1948 og udgivet i novellesamlingen Dommeren.

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen og til at perspektivere teksten. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål.

Du kan også lytte til podcasten, hvor vi går helt tæt på teksten.

Teksten indgik i opgave 5 ved skriftlig eksamen i Dansk A på HTX den 18. maj 2022. Vi har lavet en side til dig, der skal skrive den opgave.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen er en vending, Rosa bruger ofte

Titlen ”Vorherrebevares!” er en vending, som Rosa bruger ofte. Det er et udbryd, som udtrykker forargelse eller overraskelse. 

Rosa bruger udtrykket om mange ting i sin tilværelse. Hun tænker det f.eks., da hun ser et ungt, forelsket par cykle og holde i hånd i regnen. Her udtrykker det hendes misundelse forklædt som forargelse. 

Hun bruger altså vendingen til at holde sine følelser lidt på afstand. Hun bruger den også, da hun bliver trist over, at den lyshårede unge mand fra forsikringsselskabet ikke er at se nogen steder:

Den lyshårede var ikke til at se. Det gjorde hende ked af det. Vorherrebevares, tænkte hun, man skulle næsten tro jeg var forelsket i ham.

Hun bruger også vendingen mod novellens slutning, da hun bliver glad, fordi hun ser manden, mens hun er ude at lufte Lady...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vorherrebevares!

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.