Violvej

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen ”Violvej”. Novellen er skrevet af Lotte Kirkeby og er udgivet i novellesamlingen Jubilæum fra 2016.

Du får først et resumé af handlingen. Derefter tager vi fat på de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke novellen.

Du kan også lytte til vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå novellen.

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

De ældre børn bestemmer over de små

Børnenes sociale miljø er styret af et strengt hierarki, hvor de ældste bestemmer over de yngste. Nye tilflyttere som Lise begynder allernederst i hierarkiet, hvor de må gøre sig fortjent til overhovedet at blive inkluderet i fællesskabet. 

Hierarkiet kommer til udtryk på forskellige måder. Fortælleren er selv blandt de yngre børn. Hun er med i fællesskabet, men på de store børns betingelser. Hun må f.eks. godt være med til at spille rundbold – men kun, hvis hun er boldopgiver. Når der bliver spillet tennis på vejen, er det de små børns opgave at lægge nettet ned, når der kommer en bil. Børnene avancerer i hierarkiet i takt med, at de bliver ældre. Men de må også hele tiden bevise, at de er værdige til fortsat at være en del af fællesskabet. 

Jegfortællerens udvikling i novellen er et eksempel på, hvordan man går fra at være et lille, uskyldigt barn til at være en ung voksen. Hendes udvikling kan beskrives som et uskyldstab. Konkret bliver hun nemlig bevidst om sin medskyldighed i ondskaben mod Lise.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Violvej

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.