Vintermedister

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om Thomas Korsgaards novelle “Vintermedister”. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX 21. maj 2019. Teksten indgår i novellesamlingen Skam: noveller, som er redigeret af Tine Flyvholm og Louise Kønigsfeldt i 2017. Du kan dog sagtens bruge opgavehjælpen, hvis du arbejder med novellen i en anden sammenhæng.

I opgavehjælpen får du hjælp til at analysere og fortolke novellen. Vi har særligt fokus på fortælleforhold og på fremstillingen af relationen mellem tekstens personer. Du får også et resumé, som kan give dig overblik over handlingen. Til sidst får du nogle idéer til at perspektivere novellen til dens genre eller tema.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen.

Vi får begrænset indsigt i fortiden - teksten har “tomme huller”

Flere steder tænker hovedpersonen tilbage på sin barndom. Her får vi billedet af en kaotisk og voldelig tid, hvor faren går amok og smadrer inventaret i deres hjem under skilsmissen. I modsætning til moren husker hovedpersonen en familieferie til Cypern, som forfærdelig. moren husker den som en god ferie med luksus på et godt hotel. “Det var fandeme en god ferie”, siger hun. Hovedpersonen forbinder den med forældrenes skilsmisse “en uge efter”.

Men der er også meget, som vi ikke hører direkte om. Det antydes kraftigt, at der har været en voldsom konflikt mellem de to brødre. Vi hører, at de ikke har talt sammen i tre år, og hovedperson bliver ophidset og aggressiv, da hans mor siger, at broren vil komme forbi. 

Vi får ikke noget at vide om, hvad forholdet til broren skyldes, men hovedpersonen beskylder moren for ikke at være “rigtig klog”, når hun forestiller sig, at de to brødre kan snakke sammen igen. Hun svarer igen, at ingen er perfekte. Det efterlader indtrykket af, at der er sket noget forfærdeligt mellem de to brødre, som Jannick har skylden for. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vintermedister

[2]
Bedømmelser
  • 07-10-2020
    Givet af HF-elev på 1. år
  • 25-09-2020
    Givet af HF-elev på 2. år