Analyse

Her kan du få et overblik over, hvad du kan kigge efter i din analyse af Pernille Skippers debatindlæg “Vi skal tage Danmark og Dannebrog tilbage”.

Skipper argumenterer for sine synspunkter gennem en række forskellige strategier. Fx prøver hun at argumentere for, at DF’s forståelse af danskhed faktisk er i modsætning til grundlæggende demokratiske værdier og liberale principper, og at de øvrige partier på højrefløjen derfor bør holde op med at støtte DF’s initiativer.

Et af de centrale sproglige virkemidler i indlægget er antitese, da Skipper bruger hele teksten på at opstille en kontrast mellem det snæversynede og firkantede syn på danskhed, som hun mener DF står for, og hendes eget inkluderende og mangfoldige verdenssyn. Derudover anvender Skipper et meget negativt ordvalg til at karakterisere både DF og deres politiske støtters politik, hvilket også er et vigtigt led i hendes retoriske strategi.

Eftersom Skippers debatindlæg er udgivet i Jyllands-Posten, er den gennemsnitlige modtager sandsynligvis til højre for midten rent politisk. Det betyder i praksis, at Skipper er på en vanskelig opgave, fordi modtagerne nok ikke vil have stor tiltro til en repræsentant for et parti på den yderste venstrefløj. Skipper prøver dog at tage højde for sin målgruppe i nogle sektioner af indlægget, fx ved at basere sin kritik af DF’s politik på argumenter om liberale frihedsrettigheder, som fx Venstre og Liberal Alliances vælgere burde have en vis sympati for. 

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere debatindlægget, kan du læse vores generelle vejledning til retorisk analyse.