Sproglige og retoriske virkemidler

Her kigger vi på de sproglige og retoriske virkemidler i ”Vi må holde op med at ’dæmonisere’ hinanden”. Virkemidlerne fungerer som argumentationsformer, fordi de virker overbevisende på modtagerne.

Sprogbrug sætter modstanderne i dårligt lys

I artiklen sætter Schmidt sine modstandere i kanondebatten i et dårligt lys. Hun beskriver ikke modstanderne på en objektiv måde, men bruger et negativt ladet sprog:

[...] nogle følte sig provokerede heraf. Danskhed måtte være en ting. Den kunne ikke være flere. Mangfoldighed var et misforstået hippiebegreb. Danskheden var enten eller.

Citatet viser en unuanceret beskrivelse af modstanderne. Deres holdninger fremstilles som sort/hvide, og det er ikke sikkert, at modstanderne vil kunne genkende deres egne holdninger i citatet. Det er effektiv argumentation at fremstille modstandernes synspunkter på denne måde, fordi Schmidts egne synspunkter kommer til at fremstå bedre og mere nuancerede.

Generaliserende fremstilling af debatten

Schmidts fremstilling af debatten er generaliserende. Hun fremstiller sagen, som om alle debattører på de sociale medier dæmoniserer deres modstandere. Hun udelader nuancerne for at få sine synspunkter til at stå klarere frem:

Der er måske ikke så meget at sige til, at der bliver talt p...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind