Kanslergadeforliget (1933)

Hvad er Kanslergadeforliget?

Kanslergadeforliget blev indgået natten mellem den 29. og 30. januar i 1933 mellem tre partier: Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre (regeringen) samt Venstre. Kanslergadeforliget bliver ofte fremhævet som velfærdsstatens politiske sikring, fordi forliget blev indgået mellem de tre største partier hen over midten i dansk politik, hvilket var med til at skabe konsensus om velfærdens udbyggelse. 

Forliget har fået en nærmest symbolsk status i dansk velfærdshistorie, fordi det er her, at en af de mest betydningsfulde reformer bliver lavet i dansk politik. I et velfærdsstatsperspektiv er socialreformen særlig vigtig, fordi den viderefører den retsbaserede velfærd fra aldersrenteloven fra 1922. 

Forliget hedder Kanslergadeforliget, fordi det blev indgået hjemme hos statsminister Thorvald Stauning, der boede på Kanslergade i København. 

Baggrunden for forliget

Baggrunden for forliget var den stigende arbejdsløshed og økonomiske krise, der blandt andet gik hårdt ud over landbruget, som var Danmarks hovedeksporterhverv, og som var blevet stærkt forgældet.

I Danmark var man også bange for, at der ville opstå en storkonflikt på arbejdsmarkedet, som ville lamme væsentlige dele af industriproduktionen. Det danske landbrugspriser var stærkt faldende, fordi efterspørgslen på danske landbrugsvarer faldt i både Storbritannien og Tyskland, som var Danmark to største eksportmarkeder. Landbrugskrisen førte til, at over 4000 dan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind