[5]

Velfærds­statens udvikling i Danmark

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå velfærdsstatens udvikling i Danmark. Historien om Danmark i det 20. århundrede er ofte forbundet med historien om velfærdsstatens udvikling. Derfor er velfærdsstaten en central del af undervisningen i Historie i dag. 

Du kan bruge dette kompendium, hvis du vil have et overblik over velfærdsstatens udvikling frem til i dag, hvis du f.eks. skal læse til eksamen eller skrive en opgave om nogle af de ting, der indgår i velfærdsstatens historie. 

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå: 

Du kan også læse vores tidslinje over velfærdsstatens udvikling, hvis du vil have et hurtigt overblik over de vigtigste begivenheder og reformer, der har været med til at forme velfærdsstaten i Danmark. 

Hvis du vil vide mere om velfærdsstaten i Danmark, anbefaler vi, at du læser vores kompendium i Samfundsfag om velfærdsstaten. Her kan du bl.a. læse mere om den universelle velfærdsmodelhvad der er kendetegnende for den danske velfærdsmodel og om nogle af de udfordringer, velfærdsstaten i Danmark står over for i fremtiden

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet

Alderdomsforsørgelsen sikrede en understøttelse til folk over 60 år, hvis de levede op til nogle bestemte krav. Man kunne f.eks. ikke modtage alderdomsforsørgelse, hvis man: 

 1. var fundet skyldig i en vanærende handling,
 2. var skyld i sin egen nød,
 3. var blevet taget i tyveri eller andet “uordentligt eller ødselt levned”, eller
 4. havde modtaget fattighjælp inden for de seneste ti år.

Adgangen til velfærd var altså på betingelse af en efter samfundet bestemt værdig livsførelse. Dog var ydelserne små, og statens rolle i den økonomiske omfordeling var stadig meget lille sammenlignet med de velfærdsydelser, man kender fra i dag. Men princippet i lovgivningen var vigtigt og bliver ofte tillagt stor betydning for oprettelsen af velfærdsstaten. 

Man kunne nu modtage økonomisk hjælp, hvis man havde vist en særlig vilje til at klare sig selv, f.eks. ved at være medlem af en sygekasse eller generelt have udvist sparsommelig og arbejdsvillig adfærd. Man skelnede derfor mellem de værdigt og uværdigt trængende. De uværdige blev henvist til fattighjælpen og mistede deres politiske rettigheder, såsom...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Velfærdsstatens udvikling i Danmark

[5]
Bedømmelser
 • 20-11-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
  Hjælper SÅ meget. Elsker at den er delt op i kronologisk rækkefølge, så man kan få et bedre overblik.
 • 30-12-2022
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 10-06-2022
 • 24-03-2022