Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Valgaften”. Kortfilmen er instrueret af Anders Thomas Jensen og udkom i 1998

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til analyse af kortfilm:

Analyse af kortfilm

Dette er Studienets vejledning til kortilmanalyse, som er særlig velegnet for dig, der skal analysere kortfilm i Dansk eller Mediefag på gymnasiet. Kortfilm benyttes ofte i undervisningen i, fordi det er meget mere overskueligt at gennemgå en kortfilm end en spillefilm.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Den racistiske indvandrer

Den tredje taxachauffør virker umiddelbart mere sympatisk end de to foregående. Han er indvandrer og fortæller, at han vil få dansk statsborgerskab om et år, og så vil han også kunne stemme. Peter klapper ham lykønskende på skulderen og stemningen er god. Glad, tyrkisk popmusik klinger ud af bilradioen. 

Stemningen ændrer sig dog brat, da chaufføren ser, at der nu ligger en sushirestaurant, hvor der før lå en god kiosk:

TAXACHUFFØR: Det er kraftedeme de gule japanere! Først kommer de og bomber Pearl Harbour, og så bagefter kommer de her og dræber en god kiosk, ikke? Så giver man dem krafteddermame vinter-OL! Lov mig én ting, min gode ven. Du skal stemme på nogle mennesker, som sender de forbandede japanske, gule svin tilbage til deres eget Buddha-land!

[07:22-07:38]

Her bryder chaufføren med vores stereotypiske forventninger. Vi har haft formodet, at han formentlig har været offer for racisme, og derfor ikke selv kan være racist. Vi fornemmer, at Peter har haft den samme antagelse. Måske har han endda aktivt udsøgt en chauffør med indvandrerbaggrund for at undgå den samme fadæse som ved de to tidligere ture. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind