Undersøgelse af puls og blodtryk

Her kan du få hjælp til at skrive rapport om måling af puls og/eller blodtryk. Rapporthjælpen er skrevet til brug i Biologi og Bioteknologi, men du kan måske også have glæde af rapporthjælpen, hvis I arbejder med puls og blodtryk i f.eks. Idræt.

Hvad handler øvelsen om?

Øvelser om at måle puls og/eller blodtryk kan udføres på mange forskellige måder. Øvelsen indebærer dog typisk, at man måler puls og blodtryk i nogle forskellige situationer – f.eks. når kroppen er i hvile, og når den er i gang med at motionere. 

Du kan bruge rapporthjælpen, uanset hvordan din version af øvelsen præcis ser ud.

Hjælp til rapportens enkelte afsnit

Her kan du se et uddrag af vores eksempel på et diskussionsafsnit

Pigernes gennemsnitlige hvilepuls blev ved anden måling målt til 61, og drengenes gennemsnitlige hvilepuls blev målt til 55. Resultaterne stemmer godt overens med min hypotese om, at drengene har en lidt lavere hvilepuls end pigerne. Både drengene og pigerne har dog en lidt lavere hvilepuls end forventet (ca. 70 for pigerne og 60 for drengene). Dette kan pege på, at klassen overordnet set er i forholdsvis god fysisk form. Forsøgspersonerne har så generelt ret muskuløse hjerter med et større slagvolumen end personer i dårligere fysisk form. Hjerterne kan så pumpe mere blod pr. hjerteslag og behøver ikke at udføre så mange hjerteslag som ellers for at pumpe samme mængde blod.

Vi ser desuden som forventet, at klassens gennemsnitlige hvilepuls er lidt lavere ved den anden af de to målinger, sandsynligvis fordi forsøgspersonerne så har lært proceduren at kende og måske slapper lidt mere af.

Forsøgspersonernes puls stiger, når personerne rejser sig op, og pulsen stiger yderligere under cykling. Dette...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Undersøgelse af puls og blodtryk

[1]
Bedømmelser
  • 30-10-2022
    Givet af HF-elev på 2. år