Fortælleteknik og sprog

”Under Aaget” har en jegfortæller, der bruger indre synsvinkel

”Under Aaget” er fortalt af en jegfortæller. Der er indre synsvinkel hos jegfortælleren. Vi har altså adgang til hans indre tanker og følelser. Det betyder, at teksten er udtryk for hans subjektive oplevelser og udlægninger af begivenhederne. Det er vigtigt i forhold til tekstens tema, som er de dårlige levevilkår på landet. 

Jegfortælleren lader til at have det indtryk, at alle sociale problemer på landet blev løst med stavnsbåndets ophævelse. Det er altså hans subjektive oplevelse, som bliver udfordret, da han ved et tilfældet bliver konfronteret med virkeligheden, som viser sig at være meget anderledes, end han havde forestillet sig. 

Teksten har en ironisk tone i forhold til jegfortællerens tro på, at den sociale ulighed på landet er et overstået kapitel. Han virker naiv, måske endda en smule romantiserende i forhold til tidligere tiders uretfærdighed, som han tror, at hans egen generation har formået at gøre op med.

Han har tydeligvis gjort sig en masse tanker om udviklingen på landet, men han har åbenbart ikke undersøgt, om virkeligheden faktisk passer med hans fore...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind