Udenfor af Svend Åge Madsen

Her kan du høre en podcast om novellen ”Udenfor”. Novellen er skrevet af Svend Åge Madsen og udgivet i hans novellesamling Mellem himmel og jord fra 1990.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke novellen. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om den eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst novellen først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Udenfor". Det er en Svend Åge Madsen novelle skrevet i 1990, og det er Michael og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at udbrede sig om novellen. Michael, hvad er det for en novelle, vi har at gøre med?

Det er en barndomserindring, er den i hvert fald lagt op til. Den handler jo om denne her dreng, der husker tilbage til dengang, han var var en halvstor dreng. Og der er den her familie, som alle kvarterets drenge de lurer på, hvor de kan kravle op på et stakit og kigge ind gennem vinduerne, og så bliver det sådan mere og mere grotesk. Det bliver nærmest omdannet til en teaterscene, hvor de følger med i alt ved familiens liv.

På et tidspunkt er drengen her også selv involveret, fordi han er ved at indlede et forhold til datteren. Og det hele slutter med, at datteren i familien, hun begår selvmord. Og så er der ikke mere teater. Så det sådan en bizar fortælling om sådan noget reality-tv i virkeligheden, hvor alle sidder og følger dem.

Ja, det er noget af en spændingsombygning, hvis man skal tale komposition? 

Ja, det er jo nærmest, som om bevidst er der sådan en berettermodel, der er rullet ud over denne her tekst. Der er en relativ lang indledning, som ligesom sætter præmisserne for historien, hvor vi får præsenteret det her med, de klatrer op i stakittet, og hvordan de så følger med i familiens liv. Og så sker der en begivenhed...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Udenfor af Svend Åge Madsen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.