Ud fra Mørket

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen “Ud fra Mørket”. Novellen er skrevet af den svenske forfatterinde Victoria Benedictsson. Den blev skrevet under pseudonymet Ernst Ahlgren. 

Kort efter Benedictssons død i 1888 blev novellen oversat til dansk af Henrik Pontoppidan og udgivet i tidsskriftet Tilskueren.

Først får du resumé og ordforklaringer, derefter får du hjælp til at analysere og fortolke novellen. Du kan få hul på novellen med vores arbejdsspørgsmål.

Du kan også høre vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå novellen. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Miljø

Miljøbeskrivelsen er først og fremmest en kritik af det patriarkalske samfund, som Nina er vokset op i. Samfundet har nogle fastlåste kønsroller, som bl.a. betyder, at kvinden skal leve op til nogle helt andre moralske normer end manden:

Hos Mændene gjaldt Duelighed, Arbejsævne, Foretagsomhed, Sandhedskærlighed, Hæderlighed; for Kvinderne var alt dette ingenting i Sammenligning med dette ene: aldrig at synde mod Konveniensen. Blev en Mand mindre hæderlig fordi han hande en eller anden lille erotisk Synd på sin Samvittighed? Nej. Men for en Kvinde var dette alt. 

En kvinde skal stræbe efter at være ærbar, kysk og dydige. Alle de andre gode dyder og egenskaber er kun tilgængelige for mænd. En kvinde kan ikke engang gøre sig forhåbninger om at blive rost for sin duelighed eller sin arbejdsevne. Den slags tilkommer kun mænd. 

Mænd kan til gengæld godt tillade sig et seksuelt sidespring eller to. Hvis en kvinde tillod sig det samme, så ville hun blive fordømt og udskudt. Miljøkritikken viser, at smerten ved at være en kvinde ikke bare skyldes enkeltindivider som Ninas far eller mand, men derimod samfundets kønsroller i almindelighed. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ud fra Mørket

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.