Tyende-Sang

Her kan du høre vores podcast om ”Tyendesang”. Det er et digt af Jeppe Aakjær, som udkom i Tyendebladet 6. oktober 1907. 

Digtet blev skrevet til dette første nummer af bladet, som var et blad for medlemmerne af det nystiftede Tyendeforbund. Forbundet blev stiftet for at kæmpe for landarbejdere og tjenestefolks vilkår og rettigheder. 

I podcasten hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet.

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Det henviser til den bibelske fortælling om Job, der bliver ramt af alverdens ulykker, bylder og alle mulige ting. Man kan ikke blive ramt af større ulykke end Job. Men:

snart svinger for Ruden dog Opgjørets Lyn,
se op, Kammerater, det lysner i Sky’n,
Befrielsens Malmklokke slaar! 

Så her kommer et håb. Det er himmelske rettigheder, der er på vores side. Og det er super spændende, hvis nu læser de gamle arbejdersange, at han bruger det samme udtryk ”Kammerarter”, samtidigt med at han bruger et religiøst sprog. Sådan en traditionel socialisme var jo imod religionen. Karl Marx sag, at religion er opium for folket. 

Aakjær han bygger bro, han ved at godt at det her tyende, han skal række ud til, de er præget af en kristen forståelsesramme. De er religiøse, og samtidigt har de i sig en solidaritet med hinanden. Og den solidaritet skal skabes og formes. Der bruger han så også socialisterne, nogle af deres billeder og udtryk.  Ja, og vi har samtidigt også lysningen, at lyset er på vej. Det ser vi jo også fortsætte ind i næste strofe: ”kom frem af jert stinkende Staldkammer-Bo, / se ud fra de hældende Vraa’r!” 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tyende-Sang

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.