Trymskvadet

Her får du hjælp til at analysere digtet "Trymskvadet". Digtet kommer fra digtsamlingen Den ældre Edda, der er dateret til omkring år 1270. Digtet er dog sandsynligvis fra omkring år 700. Forfatteren er ukendt.

Først får du et resumé, som kan give dig overblik over handlingen. Derefter gennemgår vi de vigtigste dele af analysen. Du får også hjælp til at fortolke og perspektivere digtet. Du får også arbejdsspørgsmål til digtet, der kan hjælpe dig i gang med din egen analyse og fortolkning.

Analysehjælpen er perfekt til dig, der skal skrive om digtet eller holde et oplæg om det. Du kan også bruge den, hvis du vil være ekstra velforberedt til en time. 

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Udgave

Digtet findes i mange forskellige oversættelser fra oldnordisk. Vi tager udgangspunkt i Finnur Magnussons oversættelse fra 1821.

Uddrag

Her kan ud læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er mange allitterationer 

Der er mange allitterationer i digtet. Allitterationerne er nemlig en del af versemålet fornyrdislag, som du kan læse mere om i afsnittet komposition og fortælleteknik

Allitterationerne har også andre virkninger end dem, der bidrager til digtets struktur og sammenhæng. En af virkningerne er, at allitterationerne gør sproget fængende og lettere at huske. Det kan vi se et eksempel på her i digtets første to vers:

Vred blev Ving-Thor
Da han vaagnede

Her fornemmer vi også tydeligt, hvordan digtet opsøger allitterationen. Det er den eneste gang i digtet, at Thor bliver kaldt for ”Ving-tor”. Kaldenavnet bliver tydeligvis brugt her for at kunne lave allitterationen med ”Vred” og ”vaagnede”. 

Allitterationer som denne giver sproget en fængende og musikalsk klang, som får formuleringerne til at sætte sig i hukommelsen. Det har været en fordel, da digtet eksisterede i mundtlig overlevering i flere hundrede år, inden det blev skrevet ned.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Trymskvadet

[1]
Bedømmelser
  • 13-04-2023
    Givet af HHX-elev på 2. år