Torbens datter

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke folkevisen “Torbens datter”. Den stammer fra middelalderen. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere den. I denne analysehjælp kan du også læse hele teksten med vores forklaringer og gloser.

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Folkevisen indeholder to symboler

“Torbens datter” rummer to symboler, som begge kan siges at kredse om datterens overgang fra at være sin fars datter til - sandsynligvis - at blive drabsmandens kone. 

Folkeviser handler ofte livsovergange, hvor mennesket går fra én livsfase til en anden. Derfor består det første symbol i, at datteren i “Torbens datter” gennemgår en symbolsk overgang fra pige til kvinde. Det er forbundet med stor smerte og usikkerhed for hende. 

Da Torben pludselig dør, mister datteren den mand, der indtil nu har taget sig af hende. Normalt ville det også være hendes far, der besluttede, hvornår og med hvem hun skulle giftes. Faderens død frigør til gengæld pladsen til drabsmanden, som bliver hendes kommende ægtemand: Han tilbyder hende ægteskab i strofe 13-14, selvom det ikke står ordret. Til gengæld viser teksten helt tydeligt, at han sætter hende på sin hest, hvor han slår sin kappe omkring hende. Her viser teksten altså, at han i både ord og gerning gør krav på hende, som kun en ægtemand ville. 

Datteren accepterer tilsyneladende tilbuddet. Dermed lægger hun barndommen bag sig, hvilket understreges af, at “aldrig så hun sin fader mer” (strofe 15). 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Torbens datter

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.