Tilbageblik

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om fiktion, der fremstiller en jeg-fortællers tilbageblik på begivenheder i sit liv. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 11. august 2020. Den tager udgangspunkt i Roskva Koritzinskys novelle “Fra den anden side”. 

I den analyserende artikel skal du analysere og fortolke novellens komposition og fortælleforhold, herunder jeg-fortællerens erindring om sin relation til Erika. Du skal også inddrage novellens titel i din fortolkning.

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af novellens handling samt ordforklaringer. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og til at perspektivere tekstens fremstilling af det erindrende jeg til andre litterære eksempler på jeg-fortællere, der ser tilbage.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen:

Muren og den anden side kan være symbol på den distance, fortælleren oplever

Den 19-årige gennemgår en form for identitetskrise. Muren, som lukker hende ude fra livet på den anden side, kan derfor symbolisere, at hun føler sig adskilt fra alt og alle omkring sig. På den ene side vil hun gerne nedbryde muren, dels fordi hun længes efter at genfinde sin passion for balletten, og dels fordi hun savner meningsfulde relationer til andre mennesker. Det kan vi fx se, når hun taler om uro, kedsomhed og ensomhed; hun længes efter at føle sig forbundet til verden og ikke som en passiv tilskuer. 

Men på den anden side er hun ude af stand til - eller ønsker ikke - at bryde muren ned. Hun foretrækker at blive i sin ‘glasklokke’. Det kan vi fx se, når hun ikke griber chancen for at opbygge en relation til Erika til juleforestillingen, eller når hun holder vejret i det mørke af muligheder, som hun ikke tør udforske (l. 22-23). 

Tolker vi muren og den anden side som symbol på fortællerens identitetskrise, tegner det altså et billede af en reserveret og handlingslammet person. Fordi slutningen intet siger om hendes videre liv, ved vi ikke, om det nogensinde lykkedes jeg-fortælleren at komme over “på den anden side” med hensyn til hendes passion og venskaber.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tilbageblik

[4]
Bedømmelser
 • 10-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 02-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 17-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 07-12-2020
  Givet af 3.g'er på STX