Keed af Verden, og kier ad Himmelen

I vores analysehjælp får du grundig hjælp til at forstå og analysere "Keed af Verden, og kier ad Himmelen".

Salmen ”Keed af Verden, og kier ad Himmelen” er skrevet af Thomas Kingo i 1681 og stammer fra hans bog Aandelige Siunge-Koors Anden Part.

På næste side finder du et resumé af salmens indhold og en beskrivelse af det vigtigste tema. Du får også en introduktion til den historiske kontekst, som salmen er skrevet i. På siden efter følger en grundig gennemgang af teksten med forklaringer til svære ord og begreber i salmen, der kan hjælpe dig til at forstå teksten bedre. Der er også en forklaring efter hver strofe af strofens indhold.

På de efterfølgende sider finder du analysen af salmen, som giver dig hjælp til at analysere alle dele af "Keed af Verden, og kier ad Himmelen". Først gennemgår vi teksten ud fra analysemodellen for digte, så du får overblik over, hvilke træk der er i teksten. Derefter analyserer vi de mest interessante træk ud fra to indfaldsvinkler med fokus på 'spejlinger' og 'forgængelighed'.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Perspektivering

Thomas Kingo er en berømt dansk salmedigter. Han har skrevet tekster til mange af de salmer, som man stadig synger i den danske folkekirke i dag. Man synger også stadigvæk ”Keed af Verden, og kier ad Himmelen”, men i en forkortet version, der kun består af de ni første strofer. Alle de strofer, der beskriver himlen, er altså skåret væk. Det er sandsynligvis, fordi man ikke orker at synge så lange salmer. Men det kan også hænge sammen med, at de første ni strofer er meget mere interessante i deres billedsprog. De skildrer den komplekse modsætning i livet. Til gengæld går hele symmetrien i kompositionen tabt, når man ikke har strofe 10-15 med. Det er en skam, da kompositionen med den harmoniske spejling af jord og himmel er et af de interessante baroktræk ved salmen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Keed af Verden, og kier ad Himmelen

[4]
Bedømmelser
 • 22-04-2018
  Givet af 1.g'er på STX
  Super brugbart og god dybdegående analyse
 • 09-12-2021
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 16-11-2021
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 23-09-2020
  Givet af Underviser på Folkeskolen