Kontraktmodellen (hjem-ude-hjem)

Hvad er kontraktmodellen?

Kontraktmodellen (hjem-ude-hjem-modellen) er en model, som beskriver, hvordan handlingen i nogle fortællinger bevæger sig fra hovedpersonens hjem, ud i verden og derefter til et nyt hjem. Modellen kaldes kontraktmodellen, fordi hovedpersonen i hjemmet har en slags aftale eller kontrakt med omverdenen om, hvem hovedpersonen er, og hvordan hovedpersonen skal opføre sig. Denne kontrakt brydes, når hovedpersonen rejser ud.

Vi kan illustrere modellen på følgende måde:

Modellen har følgende fire punkter:

Kontrakt (hjem)

Hovedpersonen overholder sin kontrakt med omverdenen. Det betyder, at hovedpersonen f.eks. udfylder sin forventede rolle i familien eller samfundet. Vi kalder denne fase hjemme, fordi hovedpersonen her “passer ind” i den etablerede orden.

Et eksempel kunne være eventyret om Hans og Grete. Eventyret begynder hjemme hos en sultende familie. Familien overholder her den kontrakt, som vi forventer, at der findes i en familie: Forældrene og børnene, Hans og Grete, bor sammen i et fælles hjem, og forældrene forsøger at tage sig af børnene. 

Kontraktbrud

Hovedpersonen …

...

Relevante analysevejledninger

Vi bruger typisk kontraktmodellen, når vi analyserer eventyr og dannelsesromaner. Det skyldes, at eventyr og dannelsesromaner ofte vil have helt klare ude- og hjemme-faser, som former fortællingen.

Derudover kan vi bruge modellen til at analysere udviklingsromaner, men her skal vi være opmærksomme på, at hovedpersonen ikke når hjem-fasen til slut. I stedet fanges hovedpersonen i ude-fasen, hvor fortællingen ender ulykkeligt.

Du kan også læse om aktantmodellen i vores analysevejledninger:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind