Fremstillingsformer

Hvad er fremstillingsformer?

Fremstillingsformer er måder, man kan fremstille noget på i en tekst. Fremstillingsformer handler altså om, hvordan noget præsenteres i teksten. 

En vigtig begivenhed kan f.eks. fremstilles med mange detaljer eller i korte, overfladiske træk. En persons replikker kan gengives direkte i teksten eller med fortællerens ord. Og en persons tanker kan gengives som et rodet tankemylder eller som en ordnet monolog, dvs. enetale. De forskellige valg af fremstillingsformer kan have stor betydning for, hvordan vi forstår personer, miljøer og handling i en tekst.

Vi opdeler overordnet fremstillingsformer i scenisk og panoramisk fremstilling og dertil har vi en række andre fremstillingsformer. Nogle af de vigtigste er dialog, indre monolog, tankereferat, fortællerkommentar og stream of consciousness. Der findes dertil flere fremstillingsformer, som også kan være gode at kende.

I dokumentarfilm er der andre kategorier af fremstillingsformer. Begrebet beskriver her de typer af optagelser og scener, som filmen bruger til at formidle sin fortælling. 

Der vil typisk være brugt flere forskellige fremstillingsformer i en tekst. Det vil som regel være mest relevant at fokusere på de mest dominerende samt på skift mellem fremstillingsformer.

Fremstillingsformer i din egen skrivning

I folkeskolen har du måske brugt fremstillingsformer som et begreb for forskellige skrivehandlinger. Her taler man typisk om syv fremstillingsformer: fortælle, berette, beskrive, forklare, instruere, argumentere og reflektere. Denne betydning af fremstillingsformer er ikke lige så almindelig i gymnasiet: Her bruger vi ofte begrebet skrivehandlinger i stedet.

Relevante analysevejledninger

Studienets analysevejledninger hjælper dig med at analysere fremstillingsformerne i flere forskellige genrer: