[10]

Taleanalyse

Her finder du vores hjælp til at analysere, diskutere og perspektivere taler i danskfaget. Først og fremmest viser vi dig, hvordan du laver en retorisk analyse af talen – det vil sige, hvordan taleren fremfører sit budskab, og hvordan taleren prøver at overbevise talens modtagere.

Vores model til taleanalyse er udarbejdet med det retoriske pentagram som udgangspunkt. Af den grund er pentagrammets fem analyseelementer – emne, afsender, modtager, sprog og situation – kernen i denne vejledning. Ud over disse får du her også et overblik over andre relevante elementer som komposition, intention, perspektivering og hvordan talen fremføres. Når du bruger vores analysemodel, skal du huske, at det næppe er alle elementer, der er  relevante at inddrage i netop den tale, du skal arbejde med.

Endelig giver vi dig også starthjælp til at identificere forskellige typer af taler, fx nytårstaler, grundlovstaler og 1. maj-taler, som kan hjælpe dig i din analyse.

Uddrag

Her kan du se et kort uddrag fra vores model til taleanalyse:

Hvem er taleren?

Når du undersøger talerens afsender, så spørg først og fremmest dig selv, hvilken interesse taleren har i talens emne? Der kan for eksempel være noget på spil for taleren rent politisk, økonomisk eller personligt.

Prøv at koble dette til talerens baggrund. Det er nemlig sådan, at en taler aldrig kan være helt neutral, men altid kommer med sin helt særlige “bagage”, som kan være relevant for din analyse af hans eller hendes tale. Sådan noget som etnisk baggrund, uddannelse og politisk ståsted påvirker talerens egen opfattelse af emnet. Men samtidig påvirker det også vores opfattelse af talerens troværdighed.

Dog skal du kun fokusere på det om talerens baggrund, der er relevant for netop denne tale og dens emne. Hvis emnet er vilkårene for landets folkeskolelærere, er det eksempelvis relevant, hvis taleren netop har en baggrund som folkeskolelærer. Pas på med ikke at komme til at lave en hel biografi om taleren med en masse ligegyldig information.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Taleanalyse

[10]
Bedømmelser
 • 11-04-2016
  Virkelig god vejledning !
 • 09-02-2015
  Givet af 3.g'er på STX
 • 15-01-2015
 • 24-03-2015
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Rigtig god. Hjælpende.