Pausanias' tale

Her finder du hjælp til Pausanias’ tale i Symposion, hvor den står i afsnit 180c-185c. Vi giver et resumé af talen, og derefter går vi i dybden med analyse og fortolkning af de centrale temaer. Vi sætter også talen i relation til Sokrates’ tale, og nederst på siden kan du se ordforklaringer til teksten.

Resumé

Vi giver en kort opsummering, hvor du får det hurtige overblik over Pausanias' tale, og et fuldt resumé, som nærmere forklarer om tekstens indhold.

Kort opsummering

Der findes to slags Eros: En folkelig Eros, som er knyttet til kroppen og det seksuelle, og en himmelsk Eros, som er knyttet til sjælen. Den gode, himmelske Eros findes kun i homoseksuelle kærlighedsforhold mellem en voksen mand og en teenager (pæderasti), hvor forholdet dybest set handler om at udvikle teenagerens sjæl, så han bliver et godt menneske.

Fuldt resumé

Pausanias knytter Eros tæt sammen med gudinden Afrodite. Han forstår Eros som den kærlighed og erotiske kraft, hun besidder. Når han taler om “Aphrodite” eller “gudinden”, kan vi derfor sætte det lig med Eros. Ifølge Pausanias findes der to udgaver af Afrodite og dermed også to slags Eros, som man må at skelne imellem. For det første den himmelske, højere form for Eros, som er værd at hylde. Og for det andet den folkelige, lavere form for Eros, som ikke er værd at hylde.

Den folkelige Eros er ‘folkelig’ på den måde, at alle folk besidder den. Den er den almindelige form for forelskelse, som primært udfoldes som seksuelt begær og retter sig mod den elskedes krop. De...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind