Resumé

På denne side giver vi et resumé af Symposion af Platon. Du finder både et kort resumé, som opsummerer indholdet, og et fuldt resumé, der kommer omkring alle talerne samt indledningen og afslutningen i Symposion.

Kort resumé

Ved et symposion hos tragediedigteren Agathon beslutter syv af gæsterne sig for at holde taler for hinanden til ære for kærlighedsguden Eros. Faidros taler om, hvordan Eros motiverer mennesker til at gøre ærefulde ting og undgå at gøre skamfulde ting. Pausanias taler om to typer Eros: Den folkelige Eros, som retter sig mod kroppen, og den himmelske Eros, der retter sig mod sjælen. Eryximachos taler om, hvordan Eros kan balancere modsætninger i kroppen, i naturen og i kulturen og derfor er kilde til sundhed og lykke. Aristofanes fortæller en myte om, hvordan mennesker oprindelig var en slags dobbeltvæsener, som blev splittet ad af Zeus, og at Eros er længslen tilbage til den oprindelige enhedstilstand.

Agathon taler om, hvordan Eros er den smukkeste og bedste af guderne, fordi han selv er skøn og god, og fordi han er den lyst og kærlighed, som fremkalder alle gode egenskaber i andre. Sokrates korrigerer Agathon og får ham til at indrømme, at Eros ikke er skøn, men er kærlighed til det skønne. Af præstinden Diotima har Sokrates lært, at Eros’ funktion er at få mennesker til at ‘føde’ i sjælen, så de skaber noget skønt og godt. Gennem Eros kan man opnå højere og højere grader af indsigt i det skønne, indtil man til sidst når til selve det skønnes idé. Alkibiades’ tale handler om Sokrates, der har såret Alkibiades ved ikke at ville elske hans smukke krop. Sokrates virker udadtil ikke imponerende, men indadtil rummer han en enorm sandhed og visdom, som tryllebinder.

Fuldt resumé

Herunder får du resuméer af alle delene af Platons Symposion.

Indledningen

Apollodoros genfortæller, hvad han har hørt fra Aristodemos om et berømt symposion (drikkegilde) hos tragediedigteren Agathon, hvor Sokrates deltog: Deltagerne ved symposiet har tømmermænd og beslutter derfor ikke at drikke så meget som normalt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind