Eros som tema

På denne side ser vi nærmere på hovedtemaet i Platons Symposion, som er Eros.

Eros som gud og begreb i Symposion

Det er vigtigt at forstå, at Eros hos antikkens grækere på én gang både var en gud og et begreb, og sådan omtales Eros netop i Symposion. Eros er både gud for erotisk kærlighed, og samtidig er han selve den erotiske kraft, dvs. kærlighedens og forelskelsens kraft som begreb. 

Det er vigtigt at bemærke, at Eros ikke er helt ensbetydende med vores ord 'kærlighed'. Eros betyder erotisk kærlighed og tiltrækning, men dækker ikke andre former for kærlighed, fx moderlig eller venskabelig kærlighed, , som på græsk hedder philia/filia.

Eros omtales på flere forskellige måder i Symposion, både som en person-gud, der har nogle bestemte egenskaber, og som en kraft, som virker i mennesker. I Agathons tale hører vi fx, at Eros er den smukkeste og bedste gud, dvs. en person-gud. Og andre steder bruger Agathon formuleringen “Eros til det skønne”, dvs. at Eros her er et begreb om kærlighed til noget smukt.

I Sokrates’ tale bruger Diotima netop udtrykket, at “Eros er kærlighed til noget”, og denne brug af Eros som kraft og begreb vigtig. Eros er nemlig den kraft, som gør, at mennesker længes efter “det skønne”, dvs. smukke personer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind