Symposion

Dette er Studienets analysehjælp til Platons Symposion, som ofte læses i Oldtidskundskab i gymnasiet. Værket består primært af en række taler, der holdes ved et drikkegilde (symposion) i Athen i år 416 f.Kr.

I analysehjælpen får du bl.a. dybtgående hjælp til analyse og fortolkning af talerne. Du finder også noter, resuméer, baggrundsviden og viden om hovedtemaet i Symposion, som er Eros.

Bemærk: Vi benytter R. Sevelsted og Chr. Gorm Tortzens oversættelse af Symposion, som findes i Platon i udvalg II fra 2013.

Analysehjælpens indhold:

Uddrag fra analysehjælpen:

Jordemoder-metoden: Mennesket skal selv føde det gode og sande i sjælen

Diotima beskriver Eros’ mål som det at få mennesker til “at bringe til verden og føde i det skønne” (206e). At være gravid og føde betyder her at skabe noget. Mennesker kan være gravide på to måder, enten i kroppen eller i sjælen:

‘De der er gravide på deres krop, føler sig mest tiltrukket af kvinder, og deres kærlighed kommer til udtryk i børneavl. På den måde opnår de udødelighed, eftermæle og lykke - tror de da [...]

De der er det i sjælen [...] er endnu mere gravide [...] med hvad der hører til den sjælelige form for graviditet og fødsel. Hvad er så det? Det er indsigt og andre gode egenskaber, det er de ting som alle digterne og de nyskabende blandt håndværkerne frembringer [...] [og det] der vedrører både den rigtige indretning af byen og det enkelte hjem [...] [og] det, der kaldes selvbeherskelse og retfærdighedssans.’ (208e-209a)

Graviditet i kroppen resulterer i fysiske børn, mens graviditet i sjælen resulterer i ‘sjælelige børn’ som “indsigt og andre gode egenskaber”. Her kan vi ane Sokrates’ jordemoder-metode (maieutik), som handler om, at mennesker selv skal ‘føde’ den sandhed og visdom, som allerede er indeni dem. 

Filosoffens arbejde består derfor ikke i at give folk sandheden, men i at være en fødselshjælper for erkendelse. Den rolle indtager Sokrates normalt ved at udspørge folk og få dem til at indse, at de reelt ingenting ved ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Symposion

[5]
Bedømmelser
 • 27-02-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Super sej
 • 28-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 11-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 08-03-2023
  Givet af 2.g'er på STX