Svensk økonomi

Her finder du vores opgavehjælp til eksamenssættet “Svensk økonomi”, som blev brugt til skriftlig eksamen i International Økonomi A på HHX d. 27. maj 2019.

Eksamenssættet består af 5 opgaver som alle skal besvares. På de følgende sider forklarer vi dig, hvordan vi vil løse de 5 opgaver. 

OBS. I 2010 var der også et eksamenssæt ved navn "Svensk økonomi". Hvis du leder efter hjælp til 2010-sættet, så kan du finde det her.

Hvis du gerne vil have hjælp til at forstå de forskellige opgavetyper, så kan du med fordel læse vores guide til skriftlig eksamen i International Økonomi A.

Her kan du se et uddrag fra opgave 5

Kontraktiv pengepolitik kan dæmpe højkonjunkturen og dermed modvirke en overophedning. Kontraktiv pengepolitik foregår ved, at den svenske centralbank hæver renten. Når renten hæves, så bliver det dyrere at låne penge, hvilket påvirker erhvervsinvesteringer, boligbyggeriet og det private forbrug negativt. Det vil sige, at efterspørgslen dæmpes. Det vil nedsætte risikoen for, at boligboblen springer. 

Når efterspørgslen dæmpes, så vil produktionen stige i et lavere tempo. Når produktionen stiger i et lavere tempo, så vil virksomhederne efterspørge færre medarbejdere. Det betyder, at arbejdsløsheden vil stige og BNP vil falde. Dog vil den øgede arbejdsløshed sænke presset på lønningerne, da arbejdstagerne ikke i så høj grad tør kræve høj løn. Det kan påvirke eksporten positivt, fordi svenske produkter bliver billigere. Når svenskerne har færre penge, så vil importen falde, hvilket er godt for betalingsbalancen. 

Kontraktiv pengepolitik vil også medføre, at den svenske krone bliver styrket. Det skyldes, at når renten hæves, så bliver det mere attraktiv for udenlandske investorer at have penge stående i svenske banker eller i svenske obligationer. For at udenlandske investorer kan investere deres valuta i svenske obligationer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Svensk økonomi

[5]
Bedømmelser
 • 04-02-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Hvor er opgaven? Jeg må se opgaven for at få svar til den
  Hej og tak for din bedømmelse. Vi må desværre ikke dele selve eksamenssættet, da der er ophavsret på. Vi håber, du i stedet kan få det af din lærer. Med venlig hilsen Studienet.dk
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 14-10-2021
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 07-02-2021
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 25-11-2020
  Givet af HHX-elev på 3. år