Opgave 2: Et cancerhæmmende stof i broccoli

Indhold

a.

-    Den molare masse af de indgående grundstoffer slås op i en tabel.

M \left( sulforaphan \right) =M \left( C_{6}H_{11}NOS_{2} \right) =6\cdot 12,011+11\cdot1,008+14,007+15,999+2\cdot 32,065=177,29 g/mol

m=n\cdot M=0,05 mmol\cdot 177,29\frac{mg}{mmol}=8,86 mg

b.

-    Den maksimale koncentration er 20 µM.
-    Halveringstiden er 2.2 timer.

Dette er en førsteordens reaktion, så reaktionens hastighedskonstant kan bestemmes ved hjælp af forskriften for halveringstiden.

T_{1/2~}=\frac{\ln 2}{k};k=\frac{\ln 2}{2,2}=0,3151~h^{-1}

Koncentrationen af sulphoraphan skal udgøre 10% af den maksimale koncentration, derfor:

\left[ A \right] =10\%\cdot \left[ A \right] _{o}=2 \mu M

Den følgende ligning er tilpasset en førsteordensreaktion.

\ln \left[ A \right] =\ln \left[ A \right] _{o}-k\cdot t;t=\frac{\ln 20-\ln 2}{0,3151}=7,3075 h

Det vil altså tage 7,3 timer før koncentrationen af sulphoraphan er faldet til 10% af maksimumsværdien.

c.

Hvis man ønsker at spise broccoli og udnytte dens cancerhæmmende egenskaber, bør man koge eller dampe broccolien kort først. Ved at koge eller dampe broccolien opvarmes den til en høj temperatur, hvilket denaturerer ESP. Hvis opvarmningsprocessen tager kort tid, vil denatureringen af myrosinase minimeres eller undgås. Af den grund vil broccolien in...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind