Støv

Her får du hjælp til at analysere og fortolke teksten ”Støv”. Teksten er skrevet af Olivia Levison i 1885 og udgivet i tidsskriftet Illustreret Tidende.

I analysehjælpen begynder vi med at give et overblik over vores analyse og fortolkning af teksten. Derefter giver vi et resumé af teksten og hjælper dig med at forstå den med ordforklaringer. Dernæst gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Støvet symboliserer fangenskab for kvinden og frihed for manden

Støvet har symbolsk betydning i ”Støv” af Olivia Levison. Det fortæller os noget om både mænd og kvinders liv og muligheder.

For kvinden bliver støvet et symbol på fangenskab i en meningsløs og uforanderlig hverdag i hjemmet. Kvinden har til opgave at støve af, og fordi støvet er ”evigt faldende”, får hun aldrig fri til at hvile sig eller til at bevæge sig ud. Støvet bliver således det, der gør hjemmet til et fangenskab. 

Manden betragter støvet i en anden kontekst. Han ser støvet udenfor, hængende i en lysstribe i luften, hvor det glimter smukt i solen. Han nyder synet af det uden at tænke på, hvor det kommer fra, og hvilket hårdt arbejde det repræsenterer for kvinden. 

Støvet er derfor både et symbol på kvindens fangenskab og mandens frihed. Hun ser støvet som et konstant arbejde, mens han ser det som noget smukt og ukompliceret. På den måde er støvet også et symbol på noget meget større: Det udtrykker de støvede, gamle kønsnormer, samfundet styres af, hvor kvinden og hendes arbejde i hjemmet ikke anerkendes. Hun og hjemmet skal være smukt. Det er hendes eneste opgave og funktion. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Støv

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.