Allitteration og assonans

Bogstavrim er (som navnet antyder) en form for rim og kan opdeles i allitteration og assonans. Tænk på det som en form for lydgentagelse; det giver nemlig teksten rytme og klang. Du møder virkemidlet i både sagprosa og skønlitteratur.

Bogstavrim blev bl.a. brugt i islandske sagaer og folkeviser, dengang de var mundtlige genrer. Det gjorde det lettere for datidens skjalde at huske ordene, fordi der ikke var noget skriftsprog.

Hvad er allitteration?

Allitteration kaldes også “konsonantrim”. Når en bestemt konsonant går igen som første bogstav i flere ord efter hinanden, kaldes det allitteration. I dag møder du typisk allitteration i reklameslogans (“Katte ville vælge Whiskas”), taler, digte, rapmusik og avisoverskrifter. Formålet er typisk at fange modtagerens opmærksomhed, fx ved at skabe en opsigtsvækkende klangeffekt. Som med alle rimtyper skal virkemidlet bruges med måde, så det ikke ender med at lyde overdrevet.

Bemærk, at allitteration ikke kun gælder konsonanter, men konsonantlyde. Nogle begyndelsesbogstaver er fx stumme på dansk. Derfor kan et ord som “hvidt” godt bogstavrime med ord som “verden” og “væsen”.

Eksempel på allitteration

Lad os snuppe et par linjer fra Per Vers’ rapsang “Black Power”, der handler o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind