Billedsprog

Ofte er det oplagt at se på, om der er anvendt billedsprog i teksten, og hvilken betydning dette kan have for tekstens sproglige udtryk. Billedsprog virker sådan, at det sammenligner det konkrete emne med, eller overfører det på, et andet emne. På den måde gør billedsproget teksten mere levende. Desuden ligger der i billedsproget ofte bestemte betydninger gemt, som det kan være vigtigt at gennemskue.

Metaforer

Er der brugt metaforer i teksten? Dvs. billedsprog, hvor et emne fremstilles som noget andet end det, det sagligt set er.

  • Eksempel 1: Islam er en mørk sky over det danske land.”

Metaforen gør Islam til en sky, der truer med at regne, lyne og tordne på det danske land. Denne metafor fremstiller således Islam som en trussel, som man skal være bange for.

  • Eksempel 2: Islam er et friskt pust i den danske andedam.”

Metaforen her gør Danmark til en andedam og Islam til en vind, der blæser lidt forfriskende røre i denne andedam. Denne metafor fremstiller Islam som et sundt element, der virker positivt ved at sætte kulør på det danske samfund.

Ved brug af metaforer kan afsenderen altså fremstille emnet, præcis som han vil. Det samme emne kan fremstilles både positivt og negativt, afhængigt af hvilke metaforer og hvilket øvrigt billedsprog der bruges.

Særlige typer af metaforer

Under kategorien metaforer er der en nogle undertyper, der er særlige slags metaforer, som ofte an...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind