Sproghandlinger og tekstanalyse

Sproghandlinger er ikke kun et analyseredskab til talesprog, medier og sagprosa. Du kan også bruge teorien og begreberne som del af en litteraturanalyse.

Underteksten er litteraturens indirekte sproghandling

Når du arbejder med litteratur, så kan der ofte være steder i teksterne, hvor noget ikke er udtrykt direkte, men i stedet er underforstået. For at få de underforståede ting frem, er du nødt til at læse ’mellem linjerne’.

I analyser af litteratur bruger vi begrebet undertekst, når vi taler om det underforståede indhold. Underteksten kan fx ligge i samtaler mellem personerne i en fortælling, så vil det ofte være i form af indirekte sproghandlinger. Eller den kan ligge i en modsætning mellem en utroværdig fortællerens beretning og det, som rent faktisk foregår i fortællingen. Ofte er det på grund af meget små uoverensstemmelser i teksten, at vi kan afkode, at der er en undertekst på spil.

Fordi litteraturen ikke lader os se kropssprog eller høre tonefald, kan det være vanskeligt at analysere undertekst i den. I hverdagen kan vi langt lettere afkode indirekte sproghandlinger som fx, når ens lærer siger ”Det emne ville jeg ikke skrive om, hvis jeg var dig!”

Sp

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind