Høflighed og ansigtstab

Tabe ansigt

Når vi er sammen med andre mennesker, så er vi normalt høflige og imødekommende, og vi vil helst undgå at såre eller nedgøre hinanden. På dansk taler vi om tabe ansigt., men det svarer fuldstændigt til Goffmans begreb face, som du kan læse om på forrige side.  

At tabe ansigt er en ubehagelig oplevelse for alle. Derfor vil vi normalt samarbejde om at undgå det i samtaler med hinanden. Hvis du fx gerne vil opfattes som venlig og imødekommende, men en samtalepartner fornærmer dig og kalder dig for en stor idiot, så vil du risikere at tabe ansigt.

Men mange af vores sproghandlinger er faktisk direkte ansigtstruende. Det gælder fx forslag, ordrer, advarsler, eller når vi giver udtryk for negative følelser over for en anden fx ved at mobbe eller skælde ud.

Sociologerne Brown (f. 1944) og Levinson (f. 1947) undersøgte, hvordan vi undgår ansigtstruende situationer ved at være høflige. Når vi er høflige, fokuserer vi på at holde flere valgmuligheder åbne for modtageren. Derfor siger vi fx ”Kunne du måske skrue lidt ned for musikken?” i stedet for ”Jeg kræver hermed, at du skruer ned for musikken”.

Høflighedsstrategier

En ansigtstruende sproghandling kan være mange forskellige ting. Men lad os sige, at du er kommet i gruppe med en god ven, som ikke laver noget af arbejdet. Du vil helst ikke blive uvenner, så hvordan kan du få sagt, at din ven skal tage sig sammen og deltage i gruppearbejdet? Hvordan undgår du, at din ven eller du  selv taber ansigt i situationen?

Brown og Levinson viser, at vi vælger forskellige strategier, når vi vil undgå at være ansigtstruende. Strategierne er vist i modellen herunder.

 

Hvordan kan du bruge disse strategier? Du kan selvfølgelig lad...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind