Sprog­handlinger

Hvad er en sproghandling, og hvordan kan man analysere den? Med denne vejledning kan du lære at analysere sproghandlinger.

Vejledningen hjælper dig til at forstå, hvad sproghandlinger er, og giver dig hjælp og inspiration til, hvordan du analyserer forskellige sproghandlinger.  

Sproghandlinger kaldes også for talehandlinger, ligesom vi af og til bruger betegnelsen pragmatik om analyse af sproghandlinger. Ordet pragma er græsk og betyder handling. På engelsk hedder de speech acts.

Inden for sproghandlingsteori er den grundlæggende idé, at enhver sproglig ytring er en form for handling. Dvs. at enhver form for udsagn og tekst på én eller anden måde påvirker noget i verden.

Ofte er det bare små handlinger, der sker. Hvis du fx fortæller mig, at ”Tirana er hovedstaden i Albanien”, så sker der vel ikke nogen handling ved det?  Jo, det gør der faktisk. Der sker den handling oppe i mit hoved, at min viden om geografi bliver forøget eller ændret.

Det kan du bruge vejledningen til

Vi gennemgår sproghandlingsteorien i noteform, og dernæst viser vi en analysemodel, som du kan bruge til at analysere tekster og kommunikation med sproghandlinger i praksis. 

Det er oplagt at bruge metoden til større skriftlige opgaver som fx SRO, SSO, DHO, SRP m.v. Sproghandlingsteorien giver nemlig en god mulighed for samarbejde mellem Dansk og fx sprogfag, historie eller samfundsfag.

Sproghandlinger er gode til at analysere hverdagens sprog samt sproget i medier, men de kan også bruges som del af en litterær analyse.

Vejledningen indeholder bl.a.: 

 • En forklaring af hvad sproghandlinger går ud på
 • En gennemgang af sproghandlingsteorien
 • En præsentation af de forskellige sproghandlinger
 • En præsentation af face, facework og høflighed
 • En analysemodel der hjælper dig med at analysere sproghandlinger

Sproghandlinger indgår i det daglige arbejde i dansk og optræder til mundtlig eksamen på STX og HF som en del af det sproglige stofområde, der fylder ca. 1/4 af pensum. 

Teorien om sproghandlinger findes i lidt forskellige udgaver, hvor folk bruger forskellige begreber og definitioner. Vi prøver her at fremstille sproghandlinger på så enkel en måde som muligt. 

Bliv ikke forvirret, hvis de begreber, du har hørt på klassen, er lidt anderledes, for de dækker over det samme. Vores inddeling tager bl.a. udgangspunkt i sprogforskerne John Austin og John Searles teorier.

Sproghandlinger kan med fordel benyttes i en kommunikationsanalyse. Denne vejledning om sproghandlinger kan derfor evt. kombineres med Studienets analysemodel til Kommunikationsanalyse.

Husk: Benyt ikke sproghandlingsteori, med mindre det er noget, I har gennemgået på klassen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sproghandlinger

[9]
Bedømmelser
 • 24-09-2019
  Givet af HF-elev på 1. år
  Udmærket, nemt og enkelt og lige ud ad landevejen.
 • 25-09-2015
  .................................
 • 26-02-2019
  Givet af HF-elev på 2. år
  Super.
 • 25-01-2016
  god opgave helt klart