Sproget er en evig kampplads

Her finder du hjælp til at bruge artiklen “Sproget er en evig kampplads” i en reflekterende artikel om sprogets betydning for samfundet og for den enkelte. Teksten er skrevet af journalisten Farhiya Khalid og udgivet i Magisterbladet den 12. januar 2018. På de følgende sider får du grundig hjælp til teksten: 

Vi giver først et resumé og nogle ordforklaringer til artiklen, så du få styr på indholdet og forståelsen af teksten.

Derefter går vi i dybden med synspunkterne, og hvordan du kan bruge dem til refleksion over emnet, sprogets betydning for samfundet og for den enkelte. For hvert synspunkt får du ideer til forskellige delemner, spørgsmål og refleksioner, du kan inddrage i din opgave.

Vi opdrages og socialiseres gennem sproget

I artiklen er Marie Maegaard inde på, at sproget har en central funktion for, hvordan vi opdrages og socialiseres i samfundet. Dvs. hvordan vi lærer at tilpasse os til de gældende normer for adfærd:

[...] Inden for sprogforskningen taler man om sproglig socialisering. Sproget er det, vi bruger til at opdrage med, og det er noget, vi gør hele tiden, for vi socialiseres i høj udstrækning gennem sproget. Gennem vores sprogbrug påvirker vi hinanden og fx vores børn til at forstå verden på bestemte måder, så den politisk korrekte term er hverken mere eller mindre opdragende end den politisk ukorrekte”.

Hvad vil det sige, at vi opdrages og socialiseres gennem sproget?

I din opgave kan du reflektere over, hvilke funktioner sproget har i forhold til at opdrage og socialisere os til at fungere i samfundet. Hvordan opdrages vi gennem sprogindlæringen? Og hvordan er sproget med at tilpasse os til samfundets dominerende normer og ideer? ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind