Gå ikke over ordet, der kommer sprog

Resumé

Afsender: Mads Kastrup
Udgivelse og dato: Ekstra Bladet, 2. december 2019
Genre: Debatindlæg

”Gå ikke over ordet, der kommer sprog” er et debatindlæg af Mads Kastrup. Debatindlægget handler om, at den sproglige strategi framing bliver stadigt mere udbredt i samfundet. Framing er, når afsenderen bevidst omtaler et fænomen på en bestemt måde for at påvirke modtagerens holdning. Det er med andre ord en strategi til at bruge sit ordvalg til at ændre andres holdninger og adfærd.

Mads Kastrup redegør for, hvordan både store virksomheder, politikere og kriminelle bruger framing til at manipulere med andres opfattelse af virkeligheden. Kastrup kritiserer udbredelsen af framing. Han argumenterer for, at vi ikke kan ændre virkeligheden ved at ændre vores sprog. Arbejdsopgaverne er f.eks. de samme, uanset om jobbetegnelsen er ’skraldemand’ eller ’renovationsassistent’. 

Framing gør altså hverken virkeligheden værre eller bedre, men strategien manipulerer med folks opfattelse af virkeligheden på en uærlig måde. Eksempelvis når modstandere af SU til hjemmeboende kalder ydelsen for ”cafépenge”...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind