Bioteknologi

Hvad er typiske SOP’er i Bioteknologi?

Et SOP i Bioteknologi handler ofte om, hvordan bestemte kemiske stoffer er opbygget, og hvordan stofferne påvirker mennesker eller andre levende organismer. Stofferne er f.eks. rusmidler, lægemidler eller giftstoffer. Opgaven kan også fokusere på, hvordan kemiske stoffer kan fremstilles vha. bioteknologiske metoder. 

Herunder kan du se, hvilke metoder du kan bruge i et SOP i Bioteknologi. Vi kommer også med eksempler på gode emner.…

...

Metoder i opgaven

Du skal anvende to forskellige metoder fra Bioteknologi i dit SOP. Alle lærere er ikke helt enige om, hvad metodebrug i et fag præcis dækker over. Metodebrug involverer dog typisk, at du bruger nogle redskaber fra faget til at besvare spørgsmålene i din opgaveformulering. Normalt er det altså ikke nok kun at redegøre for fagligt stof som metodebrug, hvis du skal opfylde kravene til et SOP.

Dit projekt handler sandsynligvis om, hvordan man fremstiller et kemisk stof vha. bioteknologiske metoder, eller hvordan et kemisk stof påvirker levende organismer. Opgavens to metoder vil så typisk være et biologisk forsøg plus en fremstilling og/eller kemisk analyse af stoffet.

Vi fokuserer på de to metoder i afsnittene herunder. Læs en mere dybdegående beskrivelse af de forskellige mulige metoder i vores kompendium om Metoder i Bioteknologi.

Du skal typisk udføre et biologisk forsøg

Et forsøg er oplagt at inddrage i et SOP i Bioteknologi. Forsøget indebærer, at du tester en biologisk hypotese om dit emne. Forsøget handler f.eks. om, hvordan et kemisk stof påvirker levende organismer. Forsøget kan også handle om, hvilke forhold der er optimale ved mikrobiologisk produktion. 

Et forsøg kan være en god ide at inddrage i opgaven af flere grunde. Et forsøg viser, at du kan arbejde med den naturvi…

...

Eksempler på emner

Her er nogle eksempler på typiske SOP-emner i Bioteknologi. Emnerne er gode til SOP, fordi de gør det muligt at bruge to forskellige metoder fra faget.

Koffeins effekt i kroppen

Koffein er et godt stof at arbejde med i et SOP i Biologi og Kemi. Stoffet virker opkvikkende og har en effekt, der mi…

...

Skriv opgaven i samarbejde med universitetet

De fleste universiteter tilbyder, at du kan besøge dem en dag og få hjælp til at lave bestemte SOP-eksperimenter i Bioteknologi. Universiteterne har f.eks. tidligere udbudt SOP-projekter i Bioteknologi om at designe nanoobjekter af DNA eller om at…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind