Problemformulering

Når du har dit emne på plads og har fået det afgrænset, skal du i gang med din problemformulering. Problemformuleringen skal du aflevere til dine vejledere, som vil bruge den til at lave den endelige opgaveformulering. Der er fire vigtige trin i at skrive en god problemformulering.

Trin 1: Skriv en indledning, som afgrænser dit emne

Som det første i problemformuleringen skal du skrive en kort indledning på 5-10 linjer. Formålet med denne indledning er at præsentere og afgrænse dit emne, så dine vejledere kan se helt præcist, hvad du gerne vil fokusere på. Her skal du også beskrive, hvorfor emnet er fagligt relevant at undersøge. 

Du kan se denne del lidt som en tragt, der begynder med et bredt syn på emnet, afgrænser det undervejs og ender i din konkrete undersøgelse. Her har du et eksempel, hvor indledningen går fra kryptering af data på et overordnet niveau og ned i den centrale case, som eleven vil arbejde med.

Eksempel

Kryptering af data spiller en fundamental rolle i nutiden. Det er en helt nødvendig teknologi i eksempelvis netbank, onlinetjenester og ved udveksling af personlige eller hemmelige beskeder over nettet. I 2015 blev kryptering et centralt spørgsmål i en kriminalsag fra San Bernadino i Californien, hvor FBI krævede Apple skulle låse op for krypteringen af en terrorists iPhone. Apple nægtede, fordi de ikke ønskede, at FBI generelt skulle få adgang til Apple-kundernes krypterede data. Apple henviste altså til en fundamental ret i menneskelivet, nemlig retten til den personlige frihed – herunder retten til at beskytte privatlivets fred. Omvendt hævede FBI, at de havde en legitim interesse i at bryde krypteringen for at kunne beskytte befolkningen mod indre og ydre overgreb, derfor ønskede de en permanent åben ”bagdør”.

Indledningen sætter i øvrigt emnet i relationen til nutiden og giver eksempler på, hvorfor det er et vigtigt emne. 

Trin 2: Stil et præcist spørgsmål

Det vigtigste i din problemformulering er, at du formulerer et præcist spørgsmål, som styrer dit SOP. Spørgsmålet skal vise, hvad du præcist gerne vil undersøge i din opgave. I selve opgaveformuleringen skal du så uddybe, hvordan du vil arbejde med spørgsmålet. Det vender vi tilbage til nederst på siden.

Når du formulerer dit spørgsmål, skal du arbejde ud fra tre grundlæggende krav:

Spørgsmålet skal være klart formuleret

Spørgsmålet skal være muligt at undersøge

Det skal være realistisk, at du kan nå det inden for afsatte tid.

Er det klar formuleret?

Du skal bruge lidt tid på at lave en helt klar formulering af dit spørgsmål. Spørgsmålet må meget gerne kunne formuleres i én sætning, men af og til vil det være nødvendigt at lave to spørgsmål, hvis dine fag lægger meget forskellige vinkler på emnet.

Det at formulere et spørgsmål er altid en god prøve på, om dit SOP kan blive godt. Hvis det er vanskeligt at formulere et sammenhængende spørgsmål, så vil du få rigtigt svært ved at arbejde med emnet og besvare din opgave. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind