Som en sommerdag

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere novellen ”Som en sommerdag”. Novellen er skrevet af Vibeke Grønfeldt og udkom i novellesamlingen Pludselig her. Øjebliksbilleder. fra 2021.

Novellen indgik i Opgave 1 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HHX den 18. maj 2022. Opgaveformuleringen så således ud:

Foretag en analyse og fortolkning af ”Som en sommerdag”. Perspektivér til tendenser i samtidens litteratur.

Se vores vejledning til at skrive analyse og fortolkning på HHX.

I podcasten tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, men du kan sagtens bruge den, hvis du arbejder med novellen i en anden sammenhæng. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om ”Som en sommerdag”, som er en novelle af Vibeke Grønfeldt fra 2021, og det er Michael og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Michael, kan du ikke lige kort opridse for os, hvad vi har at gøre med her? 

Jo, det er jo historien om to brødre - to unge drenge, som tilbringer en sommer sammen væk fra deres hjem, hvor de ernærer sig ved deres tekniske snilde, og de er enormt glade for at køre på knallert og så videre. 

Det går så op for én, efterhånden som novellen skrider frem, at der er en brutal baggrund for, hvorfor de i virkeligheden er mere eller mindre flygtet eller blevet smidt ud hjemmefra. Det er sådan lidt i det uvisse. Men de smadrede farens bil og lemlæstede en mand, så de kan ikke vende hjem. Så det er en beskrivelse af den her sommer.

Skal vi tale lidt om, hvordan kompositionen er i den her novelle? 

Ja, det er jo ikke, fordi der er én stor begivenhed, som det leder frem til som et vendepunkt. Den afgørende begivenhed ligger før begyndelsen, og det er først til sidst, vi får antydet, hvad det drejer sig om. Det er nemlig det, de gør med farens bil og den her mand. Det kan vi komme tilbage til. Men ellers er det, som om den er bygget op, så vi følger dem hen over sommeren.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Som en sommerdag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.