Som en sommerdag

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere, fortolke og perspektivere novellen “Som en sommerdag”. Novellen er skrevet af Vibeke Grønfeldt i 2021 og udgivet i samlingen Pludselig her. Øjebliksbilleder.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt igang med novellen. Derefter får du hjælp til de centrale dele af analysen, ligesom vi ser på fortolkning og perspektivering. Du kan også lytte til podcasten, hvor vi dykker ned i analyse og fortolkning af novellen.

Novellen indgik i Opgave 1 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HHX den 18. maj 2022. Opgaveformuleringen så således ud:

Foretag en analyse og fortolkning af ”Som en sommerdag”. Perspektivér til tendenser i samtidens litteratur.

Se vores vejledning til at skrive analyse og fortolkning på HHX.

I analysehjælpen tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, men du kan sagtens bruge den, hvis du arbejder med novellen i en anden sammenhæng. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Baggrundstragedien anes gennem små sprækker i fortællingen

Fra begyndelsen slår novellen en meget positiv tone an. Den vibe, man får som læser, er umiddelbart sommer, glæde, muligheder, frihed. Det er først meget senere, man finder ud af, at det hele udspiller sig på en dyster baggrund. 

Før det er der kun små antydninger. Der er Karls ”sorgøjne”. Så afsløringen af, at drengene bor alene sammen i en lade. Og endelig henimod slutningen kommer chokket, hvor der fortælles om den hændelse, der satte det hele i gang:

Om aftenen, da Hans sover, længes Karl hjem, men de kan ikke komme tilbage efter det, der skete. Efter at de tog nøglerne til deres fars bil midt om natten og kørte ud ad vejen med slukkede lygter. Ved hjørnet ramte de en gammel mand på cykel og trillede ned ad skrænten, og bilen blev ikke bil mere.

Måske når man at tænke, at drengene har slået den gamle mand ihjel, og det er derfor, de ikke kan komme hjem. Men det er bilen, faren er rasende over. Han lyder som en streng hustyran. Drengenes opvækst har måske også været hård.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Som en sommerdag

[2]
Bedømmelser
  • 22-11-2023
    Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb
  • 20-04-2023
    Givet af HHX-elev på 3. år