Resumé

Her får du først et lynhurtigt resumé af Antigone. Derefter giver vi en grundigere gennemgang af tragediens handling.

Tragedien foregår i bystaten Theben i en fjern fortid. Antigone, der er datter af Ødipus, forsøger at begrave sin døde bror, Polyneikes, selvom kong Kreon har forbudt dette. Som straf sender Kreon Antigone i døden i en klippehule. Haimon, Kreons eneste søn, er forlovet med Antigone. Da Haimon ser, Antigone er død, begår han selvmord, og Dronning Eurydike tager sit eget liv i sorg over sin søns død. For sent indser Kreon, at han har taget fejl, og at han derfor har mistet både sin søn og sin kone.

Sammendrag af tragediens handling

Der er en forhistorie om Ødipus, Antigones far, som er vigtig for at forstå tragediens handling. Hvis ikke du kender denne forhistorie, kan du læse den her: Forhistorien til Antigone.

Tragedien Antigone begynder, da kong Kreon lige har befalet, at Polyneikes ikke må begraves.  Antigone nægter at adlyde, for hun vil ære begge sine brødre med en ordentlig begravelse. Hun spørger sin søster, Ismene, om hun vil være med til at begrave deres bror. Det vil Ismene ikke, og Antigone forsøger derfor selv at begrave Polyneikes. Hun får udført nogle af begravelsesritualerne, men bliver fanget, før hun når at gøre begravelsen færdig. Antigone føres til Kreon, som erklærer, at han vil straffe Antigone med døden, fordi hun er gået imod hans lov.

Dialogen mellem Antigone og Kreon

Antigone bliver ikke bange, men accepterer, at det er hendes skæbne at gå i døden for at redde sin brors ære. Hun fastholder, at det er gudernes lov, at de døde altid skal begraves, og at hun derfor har udført gudernes vil...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind